blog.

Aankopen in het buitenland

scroll
04 July 2024
-
auteur(s):
Anja Coppin

De zomer is een tijd waarin velen van ons naar het buitenland reizen en misschien zelfs aankopen doen of een bankrekening openen in het buitenland. Maar wist je dat hier fiscale regels aan verbonden zijn? In deze blog zetten we de belangrijkste punten op een rijtje.

De zomer is een tijd waarin velen van ons naar het buitenland reizen en misschien zelfs aankopen doen of een bankrekening openen in het buitenland. Maar wist je dat hier fiscale regels aan verbonden zijn? Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rijtje.

Aankopen in het buitenland: Bij aankopen in het buitenland moet je rekening houden met enkele fiscale aandachtspunten:

  • Btw en invoerrechten: Als je goederen aankoopt buiten de EU, moet je mogelijk btw en invoerrechten betalen bij het binnenbrengen van deze goederen in België.
  • Facturen bewaren: Zorg ervoor dat je alle facturen van je aankopen bewaart. Deze kunnen nodig zijn voor je boekhouding en eventuele controles door de fiscus.
  • Heb je autopech in het buitenland (Europa), dan staat er buitenlandse btw op je factuur. De kost is aftrekbaar, doch de btw is niet recupereerbaar, tenzij via een speciale teruggaaf procedure.

Buitenlandse rekeningen: Heb je een bankrekening geopend in het buitenland? Dan moet je dit melden aan de Belgische fiscus:

  • Melding bij de Nationale Bank van België (CAP): Je bent verplicht je buitenlandse rekening te melden bij de Nationale Bank van België via het formulier "Melding buitenlandse rekeningen".
  • Aangifte in de personenbelasting: Vergeet niet je buitenlandse rekening op te geven in je jaarlijkse belastingaangifte. Dit doe je in vak XIII van je aangifteformulier.

Het niet melden van buitenlandse rekeningen kan leiden tot zware boetes, dus zorg ervoor dat je aan alle verplichtingen voldoet. Buitenlandse inkomsten op de rekening moeten eveneens aangegeven worden.
Voor meer gedetailleerde informatie kun je de website van de FOD Financiën raadplegen of contact met ons opnemen. We staan klaar om je te helpen met al je vragen en zorgen ervoor dat je volledig in orde bent.