blog.

Wie mag je (niet) helpen in je zaak?

scroll
04 July 2024
-
auteur(s):
Anja Coppin

De zomer is in aantocht en voor velen betekent dit een drukke periode. Maar wie kan of mag je eigenlijk helpen in je eenmanszaak of vennootschap tijdens piekmomenten?

Familie en vrienden

Bij een eenmanszaak mag je familieleden tot de 2e graad vragen om bij te springen. Ze moeten dit op vrijwillige basis doen, zonder loon. Het is wel verstandig om duidelijke afspraken te maken om misverstanden te voorkomen. In vennootschappen is dit niet toegelaten.

Interims en tijdelijke werkkrachten

Je kan ook kiezen voor interims of tijdelijke werknemers. Deze optie biedt flexibiliteit en zorgt ervoor dat je de juiste hulp krijgt wanneer je die nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat je een contract moet opstellen en dat alle wettelijke regels gevolgd moeten worden.

Jobstudenten

In de zomer zijn jobstudenten een populaire keuze. Ze zijn vaak flexibel en kunnen tegen een voordelig tarief aan de slag. Studenten kunnen maximaal 600 uur per jaar werken aan verminderde sociale bijdragen. Belangrijke aandachtspunten:

  • Zorg dat de student niet meer dan 600 uren werkt om extra kosten te vermijden.
  • Check dat de student nog voldoende uren over heeft via de website Student@work.
  • Houd rekening met het maximale bedrag dat een student mag verdienen om fiscaal ten laste te blijven van de ouders.

Flexi-jobs

Flexi-jobbers zijn ideaal voor drukke periodes. Ze werken tegen een voordelig tarief en betalen geen belasting. Heel wat sectoren mogen een flexi-job inschakelen: horeca, detailhandel, zorgsector, kinderopvang...

Klik hier voor meer info over de voorwaarden.

Heb je nog vragen over wie je kan inschakelen in je zaak? Neem zeker contact op met je sociaal secretariaat, zij helpen je graag verder!